
باتوجه به توپولوژی و زمین ریخت شناسی شهرستان درگز که توسط ارتفاعات نسبتا بلند از سه طرف احاطه شده و زمین سیمای ویژه ای را ایجاد نموده که بستری کم نظیری به وجود آورده که مورد استقبال گردشگران حرفه ای به ویژه اکوتوریسم و کوه نوردان و غار نوردان و البته پژوهشگران باستان شناس متخصص دوران پارینه سنگی و آغاز نوسنگی قرار گرفتهاست. از جالب ترین موارد این زمین ریخت ویژه میتوان به اشکفت دیو یا غار قزلق واقع در 3 کیلومتری روستای قزلق بخش چاپشلو اشاره کرد که طولی حدود 100 و ارتفاع نزدیک به 4 متر دارد، مبتنی بر شواهد سطحی و مواد فرهنگی پیرامون این پناهگاه سنگی استقراری متعلق به دوره نوسنگی1 با دیرینگی نسبی حدود 7 الی 8 هزار سال پیش مورد شناسایی قرار گرفته که ابعاد پنهان این استقرارپیش از تاریخی بی شک نیازمند پژوهش های روشمند باستان شناسی در آتی است. ازدیگر این ساختارهای طبیعی ویژه میتوان از پناهگاه قره نهه در ارتفاعات زرینکوه هممرز با کشور ترکمنستان نام برد.


- دوران نوسنگی یا عصر سنگ پایانی یا نخستین انقلاب کشاورزی و اهلی سازی دورهای از عصر سنگ است که با انقلاب نوسنگی آغاز و به دو دوره تقسیم میشود:
نوسنگی پیشازسفال (که خود به نوسنگی پیش از سفال آ و نوسنگی پیش از سفال ب تقسیم میشود)
نوسنگی با سفال
انقلاب نوسنگی نامی که بر اتخاذ «یکجانشینی» و «اهلی کردن» (کشاورزی و دامداری) از سوی جوامعی که پیش از آن شکارچی گردآورنده بودند گذارده میشود.[۱] در این دوران، در برخی نواحی جنوب غرب آسیا (خاورمیانه)، انسان از مرحلهٔ جمعآوری و شکار به مرحلهٔ کشت و اهلی کردن برخی حیوانات مثل بز و گوسفند و همچنین سگ، انتقال یافت. باستانشناسان آغاز این دوره را در حدود ۱۱٬۰۰۰ سال پیش در سرزمین شام دانستهاند. دوران نوسنگی با آغاز دوران مسسنگی (آخرین دورهٔ عصر حجر) در حدود ۴٬۵۰۰ پ.م. (۶٬۵۰۰ سال پیش) به پایان رسید. ↩︎
هیچ نظری ثبت نشده است! اولین نفر باشید.